Αρχική Έκτακτα δελτία Καιρικά Νέα Σάκης ΑρναούτογλουΔιάφορες Ειδήσεις Πρόγνωση Νεροποντή 2010Ο σταθμός ΜετεωρολογίαΣταθμοί ΙκαρίαςΔορυφορικές εικόνες meteoikaria tv
Τελευταία νέα

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις
-meteoikaria- Έκτακτο δελτίο επιδεινώσεις του καιρού -meteoikaria- Η κακοκαιρία Μήδεια αναμένεται να επηρεάσει το νησί μας Από την Δευτέρα με Θυελλώδεις βοριάδες Κρύο και χιόνι από την Τρίτη -meteoikaria- ***Ο καιρός της εβδομάδας***-meteoikaria- ****-meteoikaria-ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ -meteoikaria-
Μέγιστα & ελάχιστα
-meteoikaria- 2015 : Ελάχιστη θερμοκρασία έτους -0.4 Μέγιστη θερμοκρασία έτους 18.2 Μέση θερμοκρασία έτους 9.8 -meteoikaria- Μέγιστη πίεση 1035.9hpa Ελάχιστη πίεση 1005.0 hpa -meteoikaria- Μέγιστη ριπή ανέμου 70km/h -meteoikaria- Μέγιστη υγρασία 100% Ελάχιστη υγρασία 45% -meteoikaria- -2014- : Ελάχιστη θερμοκρασία έτους 7.7 Μέγιστη θερμοκρασία έτους 38.9 Μέση θερμοκρασία έτους 19.3 -meteoikaria- Μέγιστη πίεση 1027.2 hpa Ελάχιστη πίεση 994.0 hpa -meteoikaria- Μέγιστη ριπή ανέμου 71km/h -meteoikaria- -meteoikaria- Μέγιστη υγρασία 100% Ελάχιστη υγρασία 10% -meteoikaria- Βροχή 2014: υετός έτους 810.3 mm Βροχερότερη ημέρα 58.8 mm 14/11/14 Μέγιστη Ραγδαιότητα 86.4 mm/hr 10/4/14 Βροχερές ημέρες 82 ημέρες χωρείς βροχή 283

20 Δεκεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη-βρέθηκε ραδιενεργό καίσιο από το Τσέρνομπιλ 

 Ίχνη του ραδιενεργού στοιχείου καίσιο ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ.
Οι επιστήμονες αποδίδουν την ύπαρξη του στοιχείου στην καύση ξύλου για θέρμανση από τζάκια και ξυλόσομπες.

Οι συγκεντρώσεις είναι μικρές, σε σημείο μη ανησυχητικό, ωστόσο το φαινόμενο χρήζει περαιτέρω μελέτης, αφού οι μετρήσεις έγιναν σε περιοχή που δεν υπάρχει μεγάλη χρήση τέτοιων θερμαντικών σωμάτων.
Όπως εξηγεί στο “Έθνος” η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μ. Μανωλοπούλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το αποτέλεσμα της μελέτης της στο Journal of Environmental Radioactivity, το ραδιενεργό στοιχείο απορροφήθηκε από τα δέντρα ορισμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέφους που κατακάθισε στο έδαφος την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986.
Με την καύση της ξυλείας, ένα μέρος του Καισίου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και διαχέεται στην πόλη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (το μεγαλύτερο) παραμένει στη στάχτη της εστίας. Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη διαχείριση της στάχτης και συμβουλεύουν τους κατόχους τζακιών να μη σηκώνουν σκόνη κατά τη διαδικασία του καθαρισμού της εστίας, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτό στη συνέχεια αναμειχθεί με το έδαφος. Σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, απαιτείται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου.
Όπως είπε η κ. Μανωλοπούλου, οι μετρήσεις της ερευνητικής ομάδας έδειξαν πολύ μικρές συγκεντρώσεις Καισίου σε επίπεδο ιχνών. Ωστόσο, αυτές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, όπου δεν υπάρχουν νοικοκυριά και δεν γίνεται εκτενής καύση ξύλου για τις ανάγκες θέρμανσης. Είναι πολύ πιθανό οι συγκεντρώσεις να είναι μεγαλύτερες σε άλλες αστικές περιοχές με σημαντική χρήση τζακιών και ξυλόσομπας.
Ελληνική ξυλεία
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Καίσιο δεν ανιχνεύτηκε σε ξυλεία που έχει εισαχθεί από χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Τσέρνομπιλ (π.χ. Βουλγαρία), αλλά σε ελληνική ξυλεία, από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η κ. Μανωλοπούλου το αποδίδει στις κλιματικές συνθήκες (π.χ. βροχές) που επικρατούσαν όταν το ραδιενεργό νέφος πέρασε από κάθε περιοχή.
Το θέμα της καύσης ξύλου και βιομάζας και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την υγεία των αστικών κέντρων απασχόλησε τις εργασίες επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη.
Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, Λ. Σιχλετίδης, ανέφερε πως η επιβάρυνση από την ημιτελή καύση βιομάζας είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτήν του καπνίσματος. Σε αυτήν αποδίδονται εν μέρει και τα αυξανόμενα περιστατικά αδενοκαρκινωμάτων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου