Αρχική Έκτακτα δελτία Καιρικά Νέα Σάκης ΑρναούτογλουΔιάφορες Ειδήσεις Πρόγνωση Νεροποντή 2010Ο σταθμός ΜετεωρολογίαΣταθμοί ΙκαρίαςΔορυφορικές εικόνες meteoikaria tv
Τελευταία νέα

Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις
-meteoikaria- Έκτακτο δελτίο επιδεινώσεις του καιρού -meteoikaria- Η κακοκαιρία Μήδεια αναμένεται να επηρεάσει το νησί μας Από την Δευτέρα με Θυελλώδεις βοριάδες Κρύο και χιόνι από την Τρίτη -meteoikaria- ***Ο καιρός της εβδομάδας***-meteoikaria- ****-meteoikaria-ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ -meteoikaria-
Μέγιστα & ελάχιστα
-meteoikaria- 2015 : Ελάχιστη θερμοκρασία έτους -0.4 Μέγιστη θερμοκρασία έτους 18.2 Μέση θερμοκρασία έτους 9.8 -meteoikaria- Μέγιστη πίεση 1035.9hpa Ελάχιστη πίεση 1005.0 hpa -meteoikaria- Μέγιστη ριπή ανέμου 70km/h -meteoikaria- Μέγιστη υγρασία 100% Ελάχιστη υγρασία 45% -meteoikaria- -2014- : Ελάχιστη θερμοκρασία έτους 7.7 Μέγιστη θερμοκρασία έτους 38.9 Μέση θερμοκρασία έτους 19.3 -meteoikaria- Μέγιστη πίεση 1027.2 hpa Ελάχιστη πίεση 994.0 hpa -meteoikaria- Μέγιστη ριπή ανέμου 71km/h -meteoikaria- -meteoikaria- Μέγιστη υγρασία 100% Ελάχιστη υγρασία 10% -meteoikaria- Βροχή 2014: υετός έτους 810.3 mm Βροχερότερη ημέρα 58.8 mm 14/11/14 Μέγιστη Ραγδαιότητα 86.4 mm/hr 10/4/14 Βροχερές ημέρες 82 ημέρες χωρείς βροχή 283

26 Δεκεμβρίου 2014

Μετεωρολογία

Μετεωρολογία


Σημείο δρόσου :  χαρακτηρίζεται το σημείο εκείνο της θερμοκρασίας που όταν οι υδρατμοί ψυχθούν δημιουργούν το φαινόμενο της δρόσου, δηλαδή τις σταγόνες δρόσου. Στη θερμοκρασία αυτή εξυπακούεται πως ο αέρας είναι κορεσμένος και δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλους υδρατμούς με αποτέλεσμα η σχετική υγρασία να είναι 100%. 
Δείκτης δυσφορίας - (Heat Index) :  Ο δείκτης δυσφορίας δείχνει «πόσο ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά» με το συνδυασμό της τρέχουσας θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας. Εκφράζει δηλαδή το βαθμό δυσφορίας του ανθρώπου λόγω των επιδράσεων των θερμουγρομετιρκών συνθηκών.  

Δείκτης  υγρασίας - Huidex : Ο humidex (συντομογραφία του "humidity index", δείκτης υγρασίας) είναι ένας δείκτης, ο οποίος χρησιμοποιείται από Καναδούς μετεωρολόγους για την περιγραφή του πόσο ζεστός φαίνεται ο καιρός στο μέσο άτομο, συνδυάζοντας την επιρροή της θερμότητας και της υγρασίας. Ο humidex είναι αδιάστατος αριθμός, που βασίζεται στη θερμοκρασία δρόσου, αλλά είναι ισοδύναμος με την ξηρά θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου. Για παράδειγμα αν η θερμοκρασία είναι 30°C και ο humidex υπολογίζεται σε 40, τότε αυτό υποδεικνύει ότι η υγρή θερμοκρασία γίνεται αισθητή ως ξηρή θερμοκρασία 40°C.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Καναδά, με humidex τουλάχιστον 30 προκαλείται «κάποια ενόχληση», με τουλάχιστον 40 προκαλείται «μεγάλη ενόχληση» και πάνω από 45 είναι επικίνδυνο. Όταν ο humidex φτάσει το 54, η θερμοπληξία είναι σχεδόν σίγουρη. Ο τύπος για τον υπολογισμό του humidex αναπτύχθηκε από τον J.M. Masterton και τον F.A. Richardson της Υπηρεσίας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Καναδά, το 1979. Ο humidex διαφέρει από τον δείκτη θερμότητας που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο ότι προκύπτει από τη θερμοκρασία δρόσου και όχι από την σχετική υγρασία. 
   Αίσθηση ψύχους  Wind Chill :  Ο Δείκτης ψυχρότητας (wind chill)  αποτελεί ένα μέτρο της αισθητής από τον ανθρώπινο οργανισμό θερμοκρασίας υπό την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την παρουσία ανέμου.



 Μετεωρολογική Βόμβα :  Έχουμε τέτοιο φαινόμενο σε περιπτώσεις απότομης πτώσης της ατμοσφαιρικής πίεσης σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη, έχουμε μετεωρολογική βόμβα όταν η ατμοσφαιρική πίεση πέσει τουλάχιστον 17 hpa σε 24 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου